Längd och storlekstabeller

Rullskidor

Cyklar

Orientering

Längdskidor

Turskidor

Spårdragare

 

Val av skidlängd

Val av skidlängd

Klassiskåkning: kroppslängden + 20cm (186 cm + 20 cm = 206cm). Klassiska skidor tillverkas oftast bara till längder upp till 207cm. Obs! vikt går före längd vid val av skida!

Fristilsåkning: kroppslängden + 10 till 15 cm (186 cm + 10 cm = 196 cm). Enligt tävlingsreglerna får inte skidan understiga kroppslängden med mer än 10cm (186cm -10cm =176cm)

Barn 0-4 år: kroppslängden + 0 cm.

Barn 5-8 år: kroppslängden + 10 till 20 cm.

 


Val av stavlängd

Stavlängd

Klassisk åkning: 0,84 x kroppslängden (0,84 x 186cm = 156cm) OBS! ett bra riktmärke kan vara att staven inte ska nå upp till axelns överkant när den är nedtryckt i snön.

Fristilsåkning: 0,90 x kroppslängden (0,90 x 186cm = 167cm) OBS! ett bra riktmärke kan vara att staven ska nå upp till hakan när den är nedtryckt i snön.

Barn

Tänk på att barn lätt kan skada varandra med stavarna när de leker. För riktigt små barn är det bra om spetsarna är trubbiga.

Barn 0-4 år: kroppslängden -30 till 35 cm. OBS! hellre för kort än för lång.

Barn 5-8 år: kroppslängden – 25 till 30 cm. OBS! ett bra riktmärke kan vara att staven inte ska nå högre upp än till armhålan.

Undvik för långa eller alltför korta stavar eftersom det påverkar tekniken negativt. Köp dock lite för lång stav om du är osäker och korta staven om det sedan skulle behövas.

Tänk på detta när du tar lös handtagen.

Värm loss handtaget med varmt vatten eller försiktigt med en varmluftspistol. Har du korkhandtag bör du täcka korken med lite tjockare papper (skrivarpapper ej hushållspapper) som du tejpar fast med maskeringstejp. Detta för att undvika att korken lossnar från handtaget. Sedan kapar du staven till önskad längd och stryker på smältlim på rörets övre del och trycker tillbaka handtaget.

Skostorlek

Skidskor

Pjäxan bör varken vara för små eller för stora. Ett bra hälgrepp och plats för tårna att röra sig på är något som man inte får pruta på. OBS! en viktig funktion på Alpinas skor är att de har ställbart hälgrepp, skruva inte åt hälgreppet i början när skon är ny utan skruva åt först när skon tappat sitt perfekta hälgrepp. Ska du åka Vasaloppet köp skor som har racingsula.

För barnen måste skon vara varm och vattenavvisande. Det bör vara gott om utrymme för tårna och extra sockor. Skorna ska vara stabila i sidled, höga över vristen och böjliga över foten. Ungdomar kan använda så kallade kombinations pjäxor långt upp i åldrarna, istället för ett par klassiska och ett par skatepjäxor.

Bindning

 Vilken bindning ska jag ha?