Rullskidor - en enkel guide till rullskidåkning.

rullskidor

En rullskida med bredare hjul går stabilare och vibrerar mindre. En del hävdar att det är enbart hjulen (gummiblandningen) som avgör hur mycket en rullskida vibrerar andra säger att stommen är avgörande. Vi märker ingen större skillnad mellan Oneway 13 (carbonstomme) och Elpex Team 610(aluminiumstomme) vad gäller vibrationerna. Den skida som för närvarande ger minst vibrationer är Swenor Fibreglass. Det finns en uppsjö av märken på rullskidor vilket inte gör ditt val enklare. Vårt råd är att du satsar på någon av de etablerade märkena som har funnits under en lång tid, jag tänker på Elpex, Swenor och Proski. Slitdelarna på dessa rullskidor är testade under en lång tid och har visat kvalite vad gäller hjul och lager. Carbonstomme, aluminiumstomme eller glasfiber med träkärna .Swenor och Oneway(mod 11 och 13) har byggt upp stommen med ett "spann" för att få åkkänslan så lik längdåkning som möjligt. Det märks när du stakar, känslan av längdskidor finns där. Många delar dock upplevelsen av att rullskidor med "spannstomme" är svårare att åka diagonalåkning med. Raka stommar känns stabilare vid diagonalåkning.

Du kan använda samma stavar som du åker med på vintern, du behöver bara byta till en rullskidspets. Vi rekommenderar att du använder en mjukare stav när du åker rullskidor för att inte få problem i armbågar och axlar. Vi rekommenderar Oneway 920 rullskidstav. Stavlängd: Dessa rekomendationer gäller för längdåkning på snö, köper du stavar som du enbart ska använda till rullskidåkning kan du lägga till 2-4 cm på stavlängden.

Åkarens längd     Klassisk cm     Skate cm

195cm...................165cm................ 175cm
190cm...................160cm................ 170cm
185cm...................155cm................ 165cm
180cm...................150cm................ 160cm
175cm...................145cm................ 155cm
170cm...................140cm............... .150cm
165cm...................135cm................ 145cm
160cm...................130cm................ 140cm
155cm...................125cm................ 135cm
150cm...................120cm................ 130cm
145cm...................115cm................ 125cm
140cm...................110cm................ 120cm


Alpina tillverkar skor för rullskidåkning. Du kan givetvis använda de skor som du använder på vintern. Slitaget på skorna är betydligt mer på sommaren är på vintern. Dina vanliga skidskor är uppbyggda för vintern vilket märks en varm sommardag. Rullskidskorna har en vridstyvare sula och är anpassade för sommarbruk.

Vi rekommenderar er verkligen att använda hjälm för er egen säkerhet. Tränar du ofta med andra är glasögon något vi rekommenderar för att undvika att framförvarandes stavspetsar skadar dina ögon.

De allra flesta använder handskar även på sommaren. Det är i första hand för att slippa blåsor i händerna.

Samma typ av bindningar som används till längdskidor.Salomon eller Rottefella beroende på vilken sko du har. Alpina har en rullskida där du kan använda Rottefellas NIS bindning

Använd reflexväst när du är ute med dina rullskidor så du syns i trafiken. Höger eller vänster sida? Vi på skidan.se rekommenderar höger sida. Det är tillåtet att åka på vänster sida också men vi upplever att möten med bilar blir betydligt besvärligare då. Cykelvägar är givetvis det säkraste alternativet.Åk rullskidor! Det är den träning som är mest lik längdåkning! Det finns en sanning som säger- du blir bra på det du tränar. Fördelar som bättre balans,teknik och styrka har du med dig till vintern om du åker rullskidor. Varva din rullskidträning med löpning, stavgång eller cykel. Längdskidåkaren skapas på sommaren- sägs det! ÅK RULLSKIDOR!